Home >  Gedrag >  Pesten >  Gepest worden

Gepest worden

Gepest worden is absoluut niet leuk. Je voelt je bedreigd, bang en buitengesloten. Om het pesten te laten stoppen heb je gerichte hulp nodig: van school, van de (sport)club en van je ouders.

Wie wordt gepest?

Als je niet zo goed gebekt bent en ook niet zo weerbaar of sterk, dan word je misschien wel eens gepest. Je kunt bijvoorbeeld gepest worden met je kleding of puistjes.

Wat zijn de gevolgen?

Gepest worden kan tot een depressie leiden. Je kunt last krijgen van faalangst, een laag zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld. Je kunt je buitengesloten voelen en bang zijn om naar school te gaan. Je trekt je liever terug, waardoor het moeilijker is om nieuwe mensen te leren kennen en vrienden te maken. Hierdoor kun je eenzaam en onzeker worden. Ook je schoolprestaties kunnen achteruit gaan.

Wat kun je doen?

Pesten stopt niet vanzelf. Het is daarom beter om het eerst aan je ouders te vertellen, hoe moeilijk dat ook is. Misschien hebben ze al door dat er iets mis is met je. Vervolgens kun je met je docenten of met de leiding van je (sport)club gaan praten. De meeste scholen hebben een plan geschreven over wat ze kunnen doen tegen pesten. Daarnaast kun je ook aan jezelf werken, bijvoorbeeld door een cursus zelfverdediging of weerbaarheid te volgen. Als niets helpt, kun je erover nadenken om naar een andere klas of naar een andere school te gaan. Dit is natuurlijk ergens helemaal niet eerlijk, omdat de pestkop het eigenlijke probleem vormt.

Vragen?
Bel ons:
Bergen: 088-1191544
Gennep, Mook en Middelaar: 088-1191545
of mail ons